Olen pyrkinyt manaamaan tällä aavetarinalla esiin erään aatteen hengen,
joka ei saa suututtaa lukijoitani
sen enempää itseensä, toisiinsa, jouluun kuin minuunkaan.

Kummitelkoon se lempeästi heidän kotonaan,
älköön kukaan sitä karkottako.


Uskollinen ystävänne ja palvelijanne,

C.D.


Joulukuussa 1843.

tiistai 20. joulukuuta 2011

Kadonnut kakkuresepti

Tänään oli se päivä kun töissä pikaisesti lukaisin lempireseptini läpi, etten vaan unohda mitään tähdellistä kun käyn kaupassa.


Tämä oli myös se päivä kun iski paniikki: "Missä lempireseptini on?". Löytyihän se kadonnut lammaskin, se joutui pääsiäiskasaan (josta se katoaa ja etsin sitä hysteerisesti muutaman kuukauden kuluttua) ja löysin kanssa sen alkuperäisen version lempikakustani. Käytän sitä reseptiä vuodesta toiseen pohjana ja vaihdan lähes kaikki raaka-aineet toisiin. Nyt pitäisi vaan päättää kirjoitanko talteen tänne sen alkuperäisen, vaiko sen muokatun versioni. Taidan päätyä jonkinlaiseen muokattuun versioon, tiedän ainakin että itse pidän siitä.

Ullan joulukakku

Pohja:
200 g piparkakkuja
75 g laktoositonta voita

Täyte:
6 liivatelehteä
½ dl mehua
200 g Mascarponejuustoa
2 dl laktoositonta kermaviiliä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
5 dl karviaishilloa

2 dl vaahdotettua laktoositonta kermaa


Piparkakut hienonnetaan ja sekoitetaan sulatetun rasvan joukkoon. Painellaan irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. 

Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään, paitsi kermavaahto. Kääntele kermavaahto varovasti muun täytteen sekaan.

Puserra vesi pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumennettuun mehuun. Sekoita haalea liivatemehu täytteeseen ja kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Tasoita pinta kauniiksi.

Anna hyytyä kylmässä vähintään 5 tuntia.

Koristele kakku halutessasi, minä yleensä en koristele. Tai jos koristelen niin hyytelöllä:
2 dl punaista mehua

1 dl hyytelösokeria 

Ja taas saa hyytyä... 

2 kommenttia:

  1. Millä voi korvata karviaishillon? Normaalit laktoosituotteet käyvät varmaan myös?

    VastaaPoista
  2. Alkuperäinen resepti puhui survotuista puolukoista. Pitää varmaan hieman sokeria lisätä siinä tapauksessa? Juu, normaalit kermaviilit ym toimivat ihan loistavasti :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...